Praktik på Höjen!

Hej!
nu är jag på praktik på Lillhöjens Lantbruk i Ovanåker nära Edsbyn. Här får jag lära mig hur det är att ha mjölkgård. Dagarna börjar kl.06.00 (men jag tror bonden börjar mycket tidigare...). Då börjar vi med att mjölka alla 160 kossorna. Efter det pysslar vi med kalvarna, ser till att dom får mjölk och städat i sina utrymmen. Sen följer lite strö-jobb, som fodring, städning mm. Runt 15.00 börjar eftermiddagsmjölkning och alla kor ska mjölkas igen. Jag får åka hem runt 18.00 men hon som jobbar eftermiddagskiftet slutar nog snarare 19.00.
Jaa och efter det stupar jag i säng. Långa dagar och ovana arbetsuppgifter.

Det har varit spännande första dagar!! En kalvning har jag sett, som gick så bra så! En jättefin liten kvig-kalv som nu har mitt namn skrivet i örat =) Så dom kommer ihåg att hon är min! Men jag fick också vara med på en kalvning som inte gick så bra tyvärr. Kalven låg fel så vi fick hjälpa till att dra ut den. Och tyvärr var den dödfödd..Men men, sånt händer när många kor kalvar, i januari har det kommit 25 st!

Och idag och igår var det verkning av klövarna. Det var väldigt intressant att få vara med och titta på, och verkaren visade olika typer av skador och åkommor.
Idag fick jag också vara med vid en insemination på en kossa. Också väldigt lärorikt att se hur dom gör!

Imorgon kommer nog veterinären på besök, en av korna har troligen en inflammation i juvret. Då blir det mer att lära!

Här kommer lite bilder!!


"Vad är det där?" =)


Mjölkning pågår!


mmm Gott!


Verkaren sätter på en sko på en klöv för att avlasta den bredvid, som var skadad


Här inne står alltså kossan, killen står och verkar en bak-klöv. Kon är fastspänd under magen så hon hänger. På så vis drar dom fast benen så han kan verka klövarna utan att bli sparkad.


Mjölkhallen


Min fina lilla kalv!

Kram på er!
/A

Praktik praktik praktik

Hej!
Nu har jag varit en vecka på Järvzoo. Det är roligt och lärorikt. Jag jobbar med djurvårdarna för att lära mig om deras arbete och hur man tar hand om vilda djur i djurpark. Jag har ju erfarenhet från djurparken Billabong Sanctuary i Townsville men detta är ju bara nordiska djur och dom träffar jag ju inte i Australien. Här kommer bilder från min vecka!


Jag och rådjurskidet Fiona!


Skogrenarna med kalvar älskar mossa!


Jag matar järven Bianca


Lodjuret lurar....


Och japp, åter igen sitter jag på en fyrhjuling, denna gång i snö

Hoppas ni har det bra!!
KramPraktik på Järvzoo!

Hej i kylan!

Nu är julledigheten över! Alec var här i Sverige i tre veckor och fick uppleva svensk jul och allt vad det innebär! Vi har haft jätteroligt, vi hann med Stockholm, Lund, Köpenhamn, Molkom och Edsbyn. Mycket mys i snön och sightseeing! Men, nu är han som sagt hemma i Australien igen.
Jag däremot åker inte tillbaka än, jag har praktik att göra! Idag var min första dag på Järvzoo i Järvsö. Där ska jag vara i två veckor och jobba med djurskötarna. Jobbet är ganska likt mitt jobb på Billabong Sanctuary i Townsville, djurparken där jag volontärar. Man gör iordning mat, utfodrar djuren, städar inhängnader och sen är det klart. Det är bara själva djuren som skiljer sig. På Järvzoo är det endast Nordiska djur. Det är spännande att få lära sig massa nytt!

Men det är långa, kalla dagar, så nu är jag trött. Ska bädda ner mig nu, klockan ringer 05.00 imorgon bitti!

Kram på er!


RSS 2.0